Afgestemde Grenzen

GrenzenHoe we grenzen neerzetten is gekleurd door onze levenservaringen. Het verschilt van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Er is een heel scala aan mogelijkheden, waarop we dit kunnen doen. We zijn ons vaak slechts in beperkte mate bewust van de keuzemogelijkheid, die we hierin hebben. Meestal bewandelen we ingesleten paden, die zich in de loop van ons leven gevormd hebben.

Het kan zijn dat we onszelf en anderen hiermee te kort doen. Hoe fijner we zijn afgestemd op onszelf, hoe beter we in staat zijn om onszelf te beschermen op een afgestemde manier. Op die manier kunnen we waar we dat willen toegankelijk voor anderen zijn en tegelijkertijd goed voor onszelf zorgen. Wie starre grenzen heeft, kan anderen onbedoeld afstoten of mogelijkheden uitsluiten, die buiten de gebruikelijke comfortzone liggen. Wie juist alles en iedereen binnenlaat verliest zichzelf en ziet door de bomen het bos niet meer.

Een manier waarop we hierin flexibel kunnen zijn, is door te spelen met onze stem. We kunnen variëren in de kracht waarmee we spreken, door te spelen met de toon en het volume. Meer dan dat wordt onze kracht bepaald, door hoe we staan voor onszelf terwijl we uitdrukking geven aan onszelf. In grote mate wordt dat bepaald door hoe we letterlijk staan. Wie zijn voeten stevig neerzet, zichzelf ademruimte geeft en zich groot maakt, maakt een hele andere indruk dan wie staat te wiebelen, nauwelijks durft te ademen en in elkaar gedoken is. Naast de manier waarop we staan voor onszelf en het daaruit voortvloeiende stemgebruik, spelen ook de woorden die we spreken een grote rol.

Wat we zeggen kan simpelweg: ‘Nee’ zijn. In een geval waarin we iets echt niet willen is dit eigenlijk alles wat er gezegd hoeft te worden. Je kunt dit kracht bijzetten door tegelijkertijd je handpalm afwerend naar de ander te keren. Als de ander je over probeert te halen, kun je dit simpelweg blijven herhalen.Dit wordt ook wel het grammofoonplaat- effect genoemd, waarbij de plaat blijft hangen in wat eerder gezegd is, zonder hier iets aan toe te voegen. Steeds als iemand een andere ingang bij je probeert te vinden kun je eenvoudigweg herhalen wat je zei. Deze manier is heel krachtig, zelfs als de ander er zeer bedreven in is om je te overtuigen.Waar geen ingang tot discussie is, blijft de grens helder.

Blijf je er wel van bewust, of het ‘nee’ wat je zegt ook echt een ‘nee’ is, of dat het gebaseerd is op een te starre overtuiging. Of dit zo is, kun je in je lichaam ervaren. Waar je ruimte ervaart voor de ander kan het lonen om te luisteren. Er kunnen immers ook mogelijkheden voor je in dit gesprek verscholen liggen. Als je niet weet of dat zo is, kun je ook zeggen dat je er later op terug wilt komen. Ook dit is een manier om flexibel met grenzen om te gaan.

Al met al zijn er oneindig veel variaties in hoe je kleur geeft aan wat je zegt. Hoe bewuster je bent, hoe meer mogelijkheden je hebt en hoe beter je je grenzen af weet te stemmen op je wensen en behoeften. Het zou zo kunnen, dat er een wereld voor je open gaat. Veel plezier op je ontdekkingstocht!

Warme groet, Callista

 

 

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes